Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия, Дания и Швеция ще сведат до минимум извънредните мерки за контрол по границите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия получи уверение от Германия, Дания и Швеция, че извънредните мерки за контрол по границите им ще бъдат сведени до минимум. Това съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос след среща с представители на трите държави, които той нарече пример за гостоприемство, солидарност и свободно движение:

Всички се съгласихме, че Шенген и свободното движение трябва да бъдат опазени както за гражданите, така и за бизнеса. Договорихме се извънредните мерки да се сведат до минимум и възможно най-скоро да се върнем към нормалната ситуация. За тази цел потокът от бежанци трябва да бъде забавен. Всички 28 членки на ЕС трябва да защитават границите, да спазват правилата и да изпълняват разпределението на бежанци.

Дания все още не е въвела проверки на превозите и товарите, но може скоро да го направи - предупреди датският министър по имиграцията Ингер Стьойберг:

Ние в Дания не желаем да се превръщаме в крайна дестинация на хиляди кандидат-бежанци.

Ситуацията на датско-германската граница към момента не застрашава свободното движение на стоки и хора, заяви германският държавен секретар от федералното министерство на вътрешните работи Оле Шрьодер. Швеция не може да си позволи нов наплив от бежанци, както миналата година, подчерта министърът на правосъдието Морган Йохансон. Той настоя за засилване контрола по външните граници на Шенген и забавяне потока на хора по миграционния маршрут на бежанците през Балканите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна