Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел ще обяви оценката си за българските реформи в правосъдието на 27 януари

Докладът на Европейската комисия за българските реформи в правосъдието и вътрешните работи ще бъде обявен на 27 януари. Това потвърди в Брюксел говорител на Комисията.

Докладът на Еврокомисията за резултатите в борбата с корупцията и мафията ще бъде оповестен след 2 седмици, в последната сряда на месеца, обяви говорителят на комисията Кристиан Виганд, отговарящ за върховенството на закона и правосъдието:

Следващите ни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка се очакват в края на януари, по план – на 27-и, но знаете, че окончателно потвърждаваме графика на Комисията едва на по-късен етап.

Механизмът за контрол бе въведен като условие в договорите на България и Румъния, за да се присъединят към ЕС през 2007 година. Оттогава Еврокомисията докладва на останалите правителства от Съюза какви резултати постигат реформите на правителствата в София и Букурещ, за да постигнат европейските стандарти за правова държава.

В постоянен контакт сме с властите в Румъния и България, допълни говорителят Виганд, но не коментира подробности за съдържанието на доклада. Миналата година в този документ Европейската комисия призова българските партии за нова политическа култура и подкрепи стратегията за промяна на съдебната система, предложена от вече подалия оставка правосъден министър Христо Иванов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна