Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Обама проведоха телефонен разговор за Украйна

Снимка: Дневник

Американският президент Барак Обама в разговор с руския си колега Владимир Путин е поискал Москва да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. По-голямата част от разговора между двамата лидери е бил посветен на украинския проблем и процесите, които се развиват около него. Представителите на Украйна неведнъж през последните месеци обвиняваха Русия, че се намесва в конфликта в Донбас и източната част на страната.      

От своя страна руското външно министерство нарече тези констатации "публично недоказани инсинуации". И руското военно министерство в последно време правеше изявления, че не снабдява с боеприпаси и оръжие сепаратистите от Източна Украйна. От друга страна международните наблюдатели в граничните райони, където извършваха инспекции нито веднъж не съобщаваха за регистрирана военна активност. Москва от своя страна смята за неправилно обвързването на реализирането на Минското мирно споразумение 2 с вдигането на санкциите, наложени от Брюксел, защото според нея самата Русия не се смята за директно включена във вътрешно-украинския проблем.    

От началото на 2016 година след като президентът Путин определи нов представител на Русия в преговорите по минските споразумения - Борис Гризлов, той посети Киев и разговаря с украинския си колега Леонид Кучма и усещането в публичното пространство е, че нещата получават нов тласък, защото явно Русия иска бързо да се реши проблемът. Според все още непотвърдена информация Гризлов е бил приет в Киев и от украинския президент Петро Порошенко. За последния близо месец това е поредната среща в динамичния руско-американски диалог на високо равнище, а след няколко дни руският външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери ще се срещнат отново, за да обсъдят проблемите, свързани със ситуацията със Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени