Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНБ да разкрие изплатените бонуси в Управителния съвет, постанови ВАС

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка трябва да обяви как членовете на Управителния ѝ съвет са разпределили бонусите, получени преди фалита на Корпоративна търговска банка. Това е постановил Върховният административен съд след жалбата на  депутати от Реформаторския блок. Депутатът Мартин Димитров припомни, че за първите 6 месеца на 2014 година са били раздадени 557 хиляди лева. Той постави няколко въпроса: 
Кой колко е получил, какви допълнителни възнаграждения е получил шефът на банковия надзор преди фалита на КТБ? Как е била оценена неговата работа? Кой ги е определил? Това трябва да ни бъде отговорено съгласно решението на съда. Призоваваме БНБ след това ясно осъдително решение да не търсят нови вратички, да не се крият, а да отговорят на нашите въпроси. Призоваваме господин Радев, новия управител на БНБ, да покаже, че наистина води нова политика и да изпълни решението на съда в кратки срокове тази седмица.

Депутатът Петър Славов посочи, че решението на съда ще има тежест за всички публични длъжности: 
Това решение е знаково и има обществена значимост не само по конкретният казус, а за всички публични длъжности на практика е приложимо, че техните възнаграждения не могат да бъдат определяни било то като служебна тайна, било като класифицирана информация или нещо подобно и да бъдат крити от обществото.
От Реформаторския блок отново ще предложат промяна в закона, която да определи таван на възнагражденията в БНБ и останалите регулатори. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.