Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Карабашева, която пребори анорексията и стигна до класация на „Форбс”: „Вярвайте в себе си и не се отказвайте”

БНР Новини
В първата годишна класация на Форбс „30 под 30 Европа”, която определя 300-те най-добри млади лидери, изобретатели и предприемачи на континента в десет категории, попадат четирима българи. Това са Екатерина Карабашева и Христо Тенчев в категорията за социално предприемачество – елитна група от способни личности с принос към обществото чрез предприемчивост и иновации. Андрей Новаков и Ева Паунова пък са в категорията „Политика”.

Екатерина Карабашева учи и живее в Берлин от седем години. Има бакалавърска и магистърска степен по „Медии и комуникации”. Тя е отличена за работата си по проекта Jourvie – приложение, което помага при терапия на пациенти с хранителни разстройства като анорексия и булимия. 80 милиона са засегнатите от подобни заболявания в световен мащаб, като повечето от тях са млади жени, но все повече се срещат и при възрастни хора и мъже. Терапията е успешна в половината от случаите, а смъртността е близо 17 процента. Само в Германия за лечение на болните от анорексия се отделят 195 милиона евро на година, а за булимия – 124 милиона евро.

Снимка

Участието в авторитетната класация обаче не е първото подобно постижение за Екатерина. Тя и екипът ѝ вече имат няколко награди в Германия за тяхната работа, но:

СнимкаТова е много радостна новина, изненада и признание за работата, която аз и моят екип сме свършили за тази кауза. Но, от друга страна, е и висока оценка на световно ниво и за България и съм много горда, че има още три български имена в този списък, защото това показва, че ние, българите, сме способни да постигнем много, където и да сме по света.

Идеята за създаването на приложението идва от собствения опит на Екатерина в борбата ѝ с анорексията и сблъсъка ѝ с различните проблеми по време на лечението:

Приложението взема отделни елементи от терапията и ги прехвърля в дигитална форма. По този начин те стават по-достъпни за младата група сред пациентите. Това са елементи като воденето на хранителен протокол, в които се записва всеки ден какво е ял човек, как се е чувствал, какви мисли са минавали през главата му. Други елементи са например мотивационни стратегии за справяне с трудни ситуации. За съжаление и до ден-днешен голяма част от терапията се провежда на хартия, т.е. всички тези елементи – протоколите и стратегиите, се пишат, което е много неудобно, непрактично и на моменти недискретно. Затова едно приложение за мобилен телефон е всъщност много добро решение за това тези елементи да бъдат винаги под ръка и под дискретна форма. Приложението е на пазара вече от около година и досега е получавало изключително добри отзиви от потребителите. Напоследък получаваме все по-добри оценки и от терапевтите, които забелязват, че техните пациенти използват приложението и искат и самите те да се включат в програмата.

26-годишната Екатерина в момента е консултант по различни проекти в сферата на здравеопазването и определя, че това ще бъде областта, в която ще продължи да се развива. Но държи да продължи да работи в подкрепа на хората с хранителни разстройства, като желае да помогне и на българските пациенти:

Много ще се радвам да се свържа с организации в България, с дейности в тази сфера, за да работим по проекти заедно.

Съветът, които дава на младите предприемачи в България, е да вярват в себе си и в идеята си, и да не се отказват колкото и да е трудно в началото:

Чудесно е, ако човек има подкрепата и разбирането от близки и приятели, но дори понякога да се сблъска с неразбиране, е много важно да остане верен на себе си и да продължи да работи върху това, в което вярва.

Снимки: личен архив на Екатерина Карабашева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!