Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗЛД отбелязва за 10-и пореден път Деня за защита на личните данни


Днес Комисията за защита на личните данни ще отбележи за 10-и пореден път Деня за защита на личните данни.

На тази дата през 1981 година европейските държави, които споделят формулираните от Съвета на Европа основни принципи за защита на човешките права, получават възможност да се присъединят към Конвенция № 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. Конвенцията е първият международен акт за защита на личните данни на физическите лица и въвежда правните принципи и норми, възприети и прилагани и към днешна дата от ЕС и държавите-членки. Настоящата 2016 година е важна за защита правата на гражданите на ЕС, защото въвежда нови европейски стандарти, които ще предоставят на гражданите по-голям контрол върху личните им данни в дигиталния свят, като в същото време осигуряват по-голяма яснота и правна сигурност и намаляват бюрократичната тежест за бизнеса.

По повод отбелязването на празника, Комисията за защита на личните данни обявява на 28 януари от 11:00 ч. до 12:30 ч. „Ден на отворените врати”, в който председателят, членовете на КЗЛД и главният секретар ще приемат всички, които желаят да зададат конкретни въпроси, да получат експертни отговори и актуална информация по проблеми, свързани със защитата на личната неприкосновеност. Едновременно с това, в сградата на КЗЛД ще работи и открита приемна, в която експерти от администрацията ще приемат администратори на лични данни и граждани.

Дигитализацията на услугите и улесняването на тяхното използване и достъпа до тях предполага споделяне на информация с търговците, които се явяват и администратори на лични данни. Това е неминуемо, въпросът е да знаем, че трябва да споделяме минимално личната информация за използване на услугата и съответно да знаем правата си тогава, когато се счита, че се изисква информация от нас, която не е необходима за услугата, която желаем да потребяваме, предупреди в „Хоризонт до обед“ председателят на КЗЛД – Венцислав Караджов.

Имате права, упражнявайте ги разумно, но преди това мислете, апелира Караджов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна