Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск ще представи проект на предложение за реформа на ЕС

| обновено на 02.02.16 в 12:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Текстът на споразумението, договорено в Лондон между експертите на европейските институции и британското правителство за реформи в правилата на Европейския съюз (ЕС), ще бъде разпространен. В понеделник вечерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че все още има спорни въпроси по исканията на Обединеното кралство за изключения, които премиерът Дейвид Камерън да подложи на референдум.

Споразумението по четирите искания на Великобритания за реформи ще бъде разпространено само на текст без допълнителни пресконференции или коментари от Доналд Туск или колегите му в Европейския съвет. 

До понеделник вечерта в Лондон юристи от тази институция и експерти на Европейската комисия преговаряха с британските власти за възможните законодателни промени, които Дейвид Камерън да представи на сънародниците си. Правителството обеща да агитира в подкрепа оставането на Обединеното кралство в ЕС на очаквания референдум "за" или "против" членството. 

Камерън иска право на глас при взимането на решения, свързани с общата валута евро, която Великобритания отказва да приеме; възможност за "червен картон“ от британския парламент на всяко законодателно предложение на Брюксел, което не харесва; премахване на регулациите на вътрешния пазар в ЕС, за да има повече конкуренция между фирмите и временна забрана на социалните помощи за европейските работници, което да ги разубеди да идват на Острова. Очаква се в договорения проект да има няколко компромисни варианта за законодателни решения, които да удовлетворяват интересите и на останалите правителства в Съюза. 

В петък в Брюксел се събират т.нар. "шерпи“ – 27 представители на страните - членки за да обсъдят предложенията. България ще бъде представена от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Не е ясно дали ще има консенсус по текста преди срещата на върха на 18 и 19 февруари, когато лидерите трябва да се произнесат. За да се избегне ветото на някоя от държавите, споразумението може да претърпи още промени идните седмици. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна