Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Русев: В България има страхотни хора със страхотни идеи, които си струва да бъдат подкрепяни

БНР Новини
Снимка: личен архив

Неформалната среща на върха в Давос, Швейцария, на която присъстваха около 2500 от най-влиятелните лидери в политиката и бизнеса, е събитие, на което всеки собственик на глобална компания би искал да присъства. За да успееш да си осигуриш място обаче, трябва да бъдат изпълнени определени критерии. Три години Пламен Русев – основател на световния конгрес WEBIT, и екипът му работят целенасочено и чрез цялата си мрежа от контакти, за да постигнат успех. Решават обаче не да представят собствената си организация и бизнес, а да рекламират България. Тяхната цел е била да изтъкнат наличието на талантливи хора в страната и многото възможности за инвестиции. Според Пламен Русев е изключително важно България да продължи да се появява на подобни места, за да бъде „видима” на световния подиум, защото:

На такива места се решават политиките за инвестиции и развитие. Самият факт, че България никога досега не е била на това събитие, е загуба на огромни възможности и брандинг. Докато България чрез нашата фондация имаше събитие, Индия, Корея, Монголия и Русия имаха също събития, организирани от самата държава, както и няколко големи корпорации. Нашето представяне обаче привлече най-много и най-желаните от тези 2500 души. Имахме над 600 гости. Ние успяхме чрез правилен маркетинг, подход и контакти да привлечем глобални лидери, които накрая на събитието играха българско хоро. Беше страхотно и аз съм горд от екипа ни, че променихме концепцията и не рекламирахме WEBIT, а рекламирахме България. На такива места се създават приятелства, които в последствие могат много лесно, ако имат такава цел, да бъдат монетизирани. Нашата цел обаче беше да създадем приятели, които с взаимното доверие, което имаме един в друг, аз да мога да поканя в България и да видят, усетят и разберат, че тук също има страхотни хора със страхотни идеи, които си струва да бъдат подкрепяни. Защото когато покажеш на някой, че има възможност да спечели, тогава той ще направи инвестиция, която ще помогне на България и региона.

Снимка

От 18 до 20 април в София ще се състои WEBIT.FESTIVAL, за който Пламен Русев обещава, че:

Ще бъде страхотен. София тази година е мястото за европейското ни събитие. Имаме и подкрепата на Европейската комисия. Тук ще дойдат политици от най-високо ниво. Ще помагаме в дискусията и срещите с бизнеса, но и с хора от академичните среди. За първи път в България ще направим т. нар. Policy събития – това не са политически събития, а събития за политики. Ще говорим за това как да се развие предприемаческата общност в Европа, за киберсигурност, демографския проблем в Европа, здравословен начин на живот чрез биотехнологии, дигиталната трансформация… Имаме събитие, наречено „Европейски умни градове”, на което ще се съберат много кметове от Европа. Това е област, в която бизнесът може да създава огромна стойност, оптимизирайки транспорта и администрацията. Ще се състоят и традиционните ни събития за индустрията, а именно за иновации и дигитален маркетинг. Технологичното събитие ще бъде фокусирано върху т. нар. „интернет на всичко”, който включва и „интернет на нещата” – електронно образование, здравеопазване, облачни технологии и големи бази данни. Имаме отделно направление само за стартиращи компании. Ще помогнем на около 150 компании от цяла Европа да имат свой безплатен щанд. Това са трите основни стълба на конгреса – събития за политики, за индустрията и за стартиращи компании.

Снимка

Каква ще е ползата за България от тази инициатива?

Нашата стратегия е България да стане обединител на държавите от Централна и Източна Европа. Ние сме домакини и българското ще се види, но тъй като Европа има нужда от решения в множество сфери, е важно всички участници да дадат своя принос. Например София има една от най-активните стартъп екосистеми в Европа и постигнахме това за четири-пет години, така че ще можем да дадем добър пример и насоки в тази област, а представителите на други държави пък ще покажат в какво те са по-добри и как го постигат. Технологичният имидж на страната ни извън граница е много висок. И ние сме много щастливи, че преди седмица беше гласувано и София прие нашето предложение да се нарича „Дигитална столица на новите пазари”. Това стана част от стратегията на града за интелигентна специализация и ще работим това да се превърне в реалност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна