Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква растеж на българската икономика с 2% през следващата година

| обновено на 04.02.16 в 16:10
Снимка: архив
Подем на българската икономика с 2% се очаква едва следващата година, сочи зимната прогноза на Европейската комисия. През 2016 г. ръстът на БВП ще остане 1,5 на сто, което е по-ниско от заложеното от българските власти. Положително е очакването за увеличаване на работните места.


Като положителен се оценява очакваният растеж с 0,4% на пазара на труда идните месеци заради износа на индустрията, сектора на комуникационните и информационните технологии и строителството. Заедно с фактора застаряващо население – това ще доведе до понижаване на безработицата до 9,4 на сто, което е под средното за ЕС.

Износът на български стоки ще продължи да бъде благоприятстван от ниските цени на петрола и обезценяването на еврото, за което е вързан курсът на българския лев. Някои икономически сектори дори могат да постигнат повече от прогнозите заради ситуацията на международните пазари.

Растежът на БВП обаче, който е един от основните показатели за икономически просперитет, ще остане тази година 1,5 на сто, тъй като потреблението на българите ще остане слабо и ще се засили едва догодина.

Потреблението на домакинствата ще остане основният двигател на растежа, подчерта при представянето на прогнозата еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Отслабването ефекта на еврофондовете в България ще допринесе за по-бавния темп на растеж спрямо 2015 г., смятат анализаторите на Еврокомисията. Неблагоприятният бизнес климат и ограниченият приток на чужди капитали ще намали ръста на инвестициите за периода 2016-2017 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна