Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и РБ предлагат плажовете Корал, Иракли и Карадере да не бъдат отдавани под наем

Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок предлагат плажовете Корал, Иракли и Карадере да не бъдат отдавани под наем. Двете парламентарни групи внесоха  предложението между първо и второ четене в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. 

Поет е законодателен ангажимент да бъде регламентиран статутът на трите плажа, съобщи депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева. Така вносителите се надяват темата, която бе екологичен проблем, заради който се провеждаха много протести, да остане в миналото:

С нашите законодателни инициативи ние казваме, че върху тези плажове няма да има концесии, те няма да бъдат отдавани под наем. И това се прави не само, за да задоволим исканията на хората, които се бореха години наред за това нещо да го има. Направихме го заедно с министър Лиляна Павлова, с министър Ангелкова. Това е обществено полезно решение.

Депутатът от Реформаторски блок Найден Зеленогорски посочи, че промените са съгласувани с всички институции. В защитените плажове няма да се допуска стопанска и търговска дейност:

Въвеждаме едно ново понятие в Закона, че извършваме обособяване на отделни морски плажове, чрез което да се осигури максимално съхранение на тяхното естествено състояние, запазване на  биологичното разнообразие и екосистемите.

Кирил Петков от гражданско сдружение "Да запазим Корал" заяви, че след две години дискусии, вече са получили подкрепата на политиците и каузата е изпълнена:

Да имаме три плажа на Българското Черноморие, които нямат задължителни чадъри, нямат задължителни шезлонги и нямат хиляди джетове, които се опитват да вървят във всички посоки. Вярваме, че това е хубаво за българския туризъм. Както знаем, по света най-хубавите плажове не са тези, които имат ол инклузив само, а тези, които да пазят елемента екотуризъм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени