Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Итова: Не можем да казваме на магистратите къде да си държат парите

Милка Итова
Снимка: БГНЕС

Не можем да разпореждаме на магистратите къде да си държат парите. Нека да се направи справка дали има разминаване с подадените пред Сметната палата декларации. Така членът на Висшия съдебен съвет и председател на комисията по предложенията и атестациите Милка Итова коментира в предаването "Преди всички" оповестените данни за депозитите на лица от съдебната власт във фалиралата Корпоративна търговска банка.

Остана горе-долу година до края на мандата. Трябва да се концентрираме върху стойностните промени в Закона за съдебната власт и на спокойствие да си свършим работата, заяви Итова относно обвързването на огласените за съдиите данни с тезата за прекратяване на мандата на ВСС.

89 са били обявените конкурси от началото на мандата на този ВСС през 2012 година. Те касаят 1004 длъжности, като назначените са 687 души при допуснати 11 хиляди, отчете Милка Итова.

В момента тече конкурс за младши съдии и прокурори, който по закон се обявява всяка година през януари, посочи тя и допълни, че по отношение на останалите конкурси не е проведен достатъчен брой. Итова определи процедурата като доста тромава и сложна и каза, че на окръжно ниво конкурсите отнемат повече време, тъй като на тях се явяват повече кандидати.

Интервюто на Силвия Великова с Милка Итова - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна