Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ст. Хасърджиев: Пръстовият идентификатор ще върне контрола върху нашите пари

д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

Пръстовият идентификатор ще върне контрола върху нашите пари в ръцете на гражданите и ще ограничи огромните кражби – фалшиви хоспитализации, надписване на дейности, фалшиви рецепти за лекарства. Нова са нашите пари и някой прави грандиозни измами. Това каза пред „Хоризонт“ д-р Станимир Хасърджиев, който оглавява Националната пациентска организация.

По думите му тази система ще даде контрола в ръцете на гражданите и всеки от нас ще потвърждава, че дадено лекарство му е предписано или съответното лечение му е приложено. Така всеки от нас ще потвърди, преди да се извърши плащане от негово име, подчерта д-р Хасърджиев.

Той припомни примера с огромни количества лекарства, за които НЗОК е плащала, а те дори не са били внасяни у нас.

Д-р Хасърджиев обясни, че не става дума за пръстов отпечатък, а за персонален код и допълни, че ако тази система не бъде въведена повсеместно, нейният ефект няма да бъде толкова голям. Ще настояваме за пилотното приложение на системата, уточни още той.

Има много хора, които харесват сегашното статукво и това не са пациентите, заяви още д-р Хасърджиев:

Тези хора, които се борят срещу каквито и да е реформи, на практика се борят да се запази статуквото. Не познавам почтен лекар, който да извива ръце пред пациентите си и да се моли за 20, 30 или 50 лева.

Този вот на недоверие е преди всичко политически акт и се използва медийно, като много от аргументите олекват, защото не са базирани на реалността, гласеше коментарът на Хасърджиев относно приключилите дебати по вота на недоверие за здравната политика на кабинета „Борисов“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна