Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите медици от Ловеч изпратиха исканията си до омбудсмана и здравния министър

| обновено на 23.02.16 в 13:38
Снимка: БГНЕС

Исканията на протестиращите медици от Ловешката болница вече са изпратени до омбудсмана и до министъра на здравеопазването. Лекарите настояват за оставка на борда на директорите. Медиците поискаха оставката и на прокуриста на лечебното заведение д-р Снежина Митова, която след вчерашния протест обяви, че ще се оттегли.

Началникът на отделението по хемодиализа доктор Пламенка Ганкова съобщи останалите искания на протестиращите медици:

Огласяване на резултатите от медицинския одит, запазване дейността при разглеждане на структурните реформи в лечебното заведение.

Недоволни от тежкото финансово състояние на болницата в Ловеч, кадровите и структурните промени, медиците настояват за прокурист на лечебното заведение да бъде назначена д-р Донка Минкова до провеждане на общо събрание на акционерите:

При неосъществяване на нашите искания в петдневен срок ще подадем колективни оставки и ще направим жива верига, за да не допуснем всички виновници в лицето на управляващите на болницата, които ни доведоха до този крах.

Очаква се утре прокуристът на ловешката болница д-р Снежина Митова да предложи план за преструктуриране на дейността, обяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

Тя иска по някакъв начин да преструктурира дейността на болницата, така че да стане по-ефективна. Не говорим за преструктуриране на собствеността с минимум вложени средства да има максимум ефект. Ако едно отделение е от 60 легла и стоят използвани 20, защо трябва да го има това отделение.

Д-р Пенков каза още, че в почти всички региони в България има недостиг на лекари, а в същото време болничните легла са с 10 хиляди повече от необходимото. По думите му,  дисбалансът ще бъде премахнат с помощта на областните здравни карти:

Здравната карта е документ, който определя бъдещето, не сегашното състояние, нито договорите с Kасата. Гарантира с 10 000 легла повече от това, което реално се е случило. Трябват ни 26 000 легла, имат дадени 35. Няма ли преобразуване? Мениджмънтът да решава, така че хората да имат полза - каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.



 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени