Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква ще бъде номинирана за Нобелова награда

Снимка: БГНЕС

По инициатива на Адвокатската колегия в Израел, Българската православна църква ще бъде номинирана за Нобелова награда, съобщи адвокат Моше Алони по време на срещата на премиерa Бойко Борисов в Йерусалим с представители на българската общност. Адвокат Алони вече е начело и на Дружеството за приятелство с България. Мотивът - църквата ни да получи признание, е делото и по спасяването на българските евреи:

Българската църква, която беше неминуема с доблест и християнство за спасяването на българските евреи, да получи Нобелова награда за мир за това нейно участие. И така ние действаме и ще разпръснем в цяла Европа, в целия свят ще искаме тяхната помощ.

Премиерът Борисов нарече народите ни братски

Няма такива братски отношения, че може би Израел е единствената страна, в която, като кажеш - отношението към България е еднакво за всички. Дали са десни, леви или други партии, България я обичат всички.

В продължение на час премиерът разговаря с българските евреи. Почетният консул Мони Барт, който е с българско потекло, сподели: 

Израел е нашата родина, но България остава другата родина. България е спасила нашите майки и бащи и нашата фамилия от Холокоста.

На днешната си работна среща с премиера Бенамин Натаняху Борисов ще обсъжда теми от взаимен интерес, най-вече в търговско-икономическата сфера и енергетиката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени