Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към българските биопродукти расте

БНР Новини
Снимка: БТА
Наскоро приключи най-голямото международно изложение за органично произведени храни Биофах в Нюрнберг, Германия, където България беше представена за първи път. Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация Биопродукти, разказа за участието на страната ни:

СнимкаНашата асоциация, която обединява усилията на биофермерите, независимо дали са растениевъди, животновъди, пчелари, преработватели, търговци, или консултанти, свързани с биологичното производство, имаше собствен щанд. На него бяха представени 41 компании, наши членове, които произвеждат българска биологична продукция. Онова, което предложихме бяха пресни, преработени и сушени плодове и зеленчуци, билки, биологични мед, вино и ядки и преработени зърнени продукти, като различни видове брашно, тахан и т.н.

Най-големите вносители на български биологични продукти са Германия, Австрия, Дания и Швеция. Сред най-добре продаваните продукти на запад в момента са замразените горски плодове – т. нар. категория „berries”. Очаква се световното търсене на органична храна да нараства с около 10 процента годишно, като до 2020 г. пазарът да надхвърли 60 милиарда долара. Тази тенденция не подминава и нашата страна:

СнимкаКогато преди шест години беше основана Българска Асоциация Биопродукти бяхме 25 фермери. Сега в България биофермерите са повече от 4000, което означава, че търсенето на биологични продукти е нараснало и качеството се е вдигнало. Броят им расте най-вече заради това, че имаме отделна мярка. Преди бяхме в мярка „Агроекология”, сега има отделна мярка „Биологично производство”. Вече се подпомагат и биологичните животновъди. Успяхме да издействаме и допълнителни точки при оценки на проектите, касаещи мерки 4.1 и 4.2, тоест мерките за инвестиция и за преработване на земеделска продукция. По този начин се привличат все повече фермери. Успяхме да получим подкрепа от страна на Европейския съюз благодарение на проект, който е по „Промоционална програма”. Европа обръща много сериозно внимание на начина по който се предлагат и промотират земеделските продукти. България не разполага с толкова сериозни фондове. Получавали сме подкрепа от страна на Министерството на земеделието и храните по програма „Държавна помощ”. Най-успешната стратегия за нас е обединението. Колкото повече фермери участват в проявите на Българска Асоциация Биопродукти – когато сме обединени, толкова по-сериозна става нашата страна като производител и много по-добре се позиционира спрямо международната конкуренция за реализиране на биологични продукти.

Снимка

Площите за биологично произвеждани култури у нас нарастват с близо девет на сто всяка година. Особеностите на почвата у нас ни поставя на четвърто място в света и на първо място в Европа по износ на билки. Очаква се ръст с 30 на сто в търсенето на биопшеница през тази година, където българските зърнопроизводители също имат дял. Албена Симеонова призовава хората да избират българския биологичен продукт, защото е вкусен, здравословен, опазва околната среда и не на последно място – създава заетост.

Снимки: БТА


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна