Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Танев: Получихме от театрите мечешка благодарност

Христо Мутафчиев и Валентин Танев
Снимка: БГНЕС

Проектът за евентуалното преобразуване на театри в открити сцени е на Министерството на културата, не е идея на Христо Мутафчиев. Това посочи заместник-председателят на Съюза на артистите в България Валентин Танев в интервю за "Хоризонт" след като и русенският театър поиска оставката на председателя на Съюза заради предложеното преформатиране на театралната дейност. В обсега на мярката влизат театрите във Велико Търново, Враца, Смолян, Благоевград и Кърджали, операта в Стара Загора и ансамбъл "Филип Кутев".

Не мога да разбера как колегите не схващат, че тези осем културни института са в реален фалит. Има мениджърски причини и обективни причини. Дефицитът от 3 милиона е натрупван няколко години и от различни ръководства. За някои от институтите стопяването на тези дефицити е непосилно, а вина за това състояние не носят творците, убеден е Танев.

Той изтъкна, че в продължение на една година Съюзът на артистите е правил предложения към различни ведомства и че да се пребориш за три милиона не е толкова лесно: 

Тези пари бяха опростени, за да може колегите да работят спокойно и да започнат от нула. В замяна на това получихме мечешка благодарност.

Оставката ми отдавна е депозирана устно, уточни още Танев. По думите му, седем-осем години е работил за колегите си абсолютно безкористно и отдавна е изгубил желание да работи заради липсата на солидарност в гилдията.

Никой в ръководството на Съюза на артистите не се е „окопал“ там вовеки веков, посочи с емоция Танев. По думите му това не е пионерска организация или детска градина, а най-старата творческа организация и са необходими около 500 души, за да се свика общо събрание, което да избере ново ръководство.

Най-голямата ни грешка е, че в продължение на всички тези години се опитвахме да защитаваме интересите на всички колеги, не само на членовете на Съюза, както и да стабилизираме театри, каза още Валентин Танев.

В началото на мандата на това творческо ръководство бюджетът на сценичните изкуства беше 36 милиона, а сега е 67 милиона, посочи Танев, според когото всички тези пари са били измолени от тях двамата с Христо Мутафчиев по времето на пет правителства.

Цялото интервю с Валентин Танев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени