Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и сирийската опозиция си размениха обвинения за нарушаване на примирието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр обвини днес Русия и военновъздушните сили на сирийското правителство в нарушения на започналото в събота прекратяване на огъня в Сирия. Рияд обсъжда въпроса с международните сили, каза той, цитиран от Ройтерс.
Русия и сирийската опозиция също си размениха взаимни обвинения в нарушаване на примирието. Говорителят на опозиционната Национална коалиция Ахмед Рамадан заяви, че правителствените сили са нарушили примирието в 36 района. Руската авиация е извършила осем удара срещу село край град Хама, в централната част на страната, посочи той.

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права, руската авиация е нанесла в неделя удари над осем района, повечето от които северно от Алепо.

Москва от своя страна съобщи за девет регистрирани нарушения за последните 24 часа. Според руското военно министерство е имало артилерийски обстрели в северозападна Сирия, където от събота са започнали сблъсъци между бунтовниците и подкрепяните от Русия проправителствени сили. 

Министерството спомена и за атаката на "Ислямска държава" срещу кюрдския граничен град Тел Абяд, като обвини Турция, че е пуснала в действие своята артилерия в подкрепа на джихадистите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени