Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските символи на пролетта, подредени в изложба

БНР Новини

Посрещането на пролетта носи радост и нова надежда на хората по целия свят, но в България то е придружено и от древен обичай. На първи март всички българи подаряват на близките си и закичват дрехите си с мартеница. Класическата мартеница представлява усукани бели и червени нишки, но може да представлява и два пискюла – бял и червен. Обикновено те са украсени с пендари, сини мъниста или цветни нишки. В миналото мартеницата се е приемала за амулет, защитаващ от зли духове. Сега тя символизира идването на пролетта, но дори и днес българите вярват, че ще бъдат здрави цяла година, ако носят мартеница през март. Този обичай се среща още и в Албания, Северна Гърция, Южна Румъния, Молдова, Македония и Източна Сърбия.

Първа награда в категорията за най-оригинална мартеница: Нина Георгиева, Росица Георгиева, Мартин Георгиев
Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” в Габрово организира Национален конкурс за изработване на мартеница в три категории: за тематична колекция, за най-автентична и за най-оригинална мартеница. Благовеста Божинова, музеен педагог в центъра, казва, че интересът към конкурса нараства и тази година участниците са близо 90 със 120 мартеници. И още:
Включиха се участници от всички краища на България – Тутракан, Варна, София, Дебелец, Дряново, Търновско… Мартениците ще бъдат представени в нашата Изложбена зала и ще могат да се видят от посетителите ни през месец март. Имаме много участници, които се опитват да спазват традициите в изработката на мартениците. Но забелязваме и все повече иновативни моменти и оригинални идеи. Тази година за първи път аз и моите колеги видяхме една много хубава торта-мартеница от бели и червени салфетки. Нашите участници използват много интересни форми и проявяват креативност, но наред с това в своите композиции не забравят традиционните елементи като хурка и кратунки. Може би категорията за тематична колекция ги провокира да импровизират.

Снимка

В конкурса са се включили участници от всички възрасти. Еднакво голям е интересът както от по-малките, така и от възрастните. Ето какво разказа Благовеста за едни от най-интересните участници:

Деца от детска градина в Бургас са направили „Баба Марта на гости в Габровско”. Това всъщност е една от най-големите ни колекции. Децата са ни изпратили цяла поляна с щъркели, мартеници, кукли. Възрастна жена от село Нова Черна, община Тутракан, е оплела 41 уникални образци – от дрешки за кукли до интересни пролетни елементи. Тя е представител на Народно читалище „Васил Йорданов – 1942 г.”. С това читалище и селище работим много добре през последните години. По този начин, чрез конкурси, се поддържа интересът на хората и се радваме, че инициативата ни има голям успех.

Втора награда в категорията за най-оригинална мартеница: НЧ „Съгласие”, град Дебелец, община Велико Търново

След появата на първите прелетни птици – щъркели и лястовици, мартениците се свалят и се връзват на раззеленило се дърво. Така се бележи важният преход от зимата към пролетта, от студа към новия стопански сезон. Носенето на мартеница, тази широкоразпространена и устойчива практика в българската фолклорна култура, се свързва с вярата в магическите сили на червения цвят и че червеният конец има способността да прогонва злите духове и болестите.

Снимките са предоставени от Благовеста Божинова, Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени