Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти и граждани настояват за промени в Закона за енергетиката

| обновено на 01.03.16 в 18:49

Граждани и експерти настояват за промени в Закона за енергетиката, с които да се одобрят индивидуалните договори за доставка и продажба на топлинна енергия с всеки отделен абонат. Идеята е на двете граждански движения: ДНЕС и "Да спасим България". Енергийният експерт Георги Христов обяснява как може да стане това:

В абонатните станции се поставят два уреда за търговско мерене. Единият е да измериш едната услуга, която ти дава отопление, а другият е да измериш другата услуга, която е битова гореща вода, защото през лятото спираш отоплението, но продължаваш да черпиш битовата гореща вода. За тези две места трябва да има отделни топломери, защото сега ако затвориш радиаторите, ако спреш и водата топлата, отидеш например на работа или на друго място, този топломер, който е на входа на абонатната станция, той продължава да измерва.

Според Георги Христов сега абонатите плащат поне два пъти по-големи от реалните суми за сградна инсталация.

Това може да бъде избегнато и ако инсталациите бъдат преустроени от вертикални в хоризонтални, какъвто е примерът с новото строителство:

За двете отоплителни системи трябва да има две отделни решения. Сега се предлага вертикалните да станат хоризонтални, но това изисква страшно много време, много пари, освен това много хора няма да поискат да си реконструират апартамента, защото трябва от този централен топломер трябва да мине през всички стаи и то трябва да мине по такъв начин, че да загрози.

Предложенията са адресирани до държавните институции и до омбудсмана Мая Манолова.

Подробности чуйте в репортажа на Наталия Ганчовска в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна