Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Светът е във война, затова правим учение на границата

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви по повод засилените мерки за сигурност в столицата, че е имало сигнали, които е трябвало да се проверат и са взети всички превантивни мерки. По-рано пред "Хоризонт" директорът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов заяви, че проверките в София не са свързани с конкретна заплаха.

Бойко Борисов потвърди, че планираното за утре учение на полицията и армията по границата с Гърция и Македония е свързано с бежанския натиск:

Светът е във война. Ние затова и утре правим това учение на границата, за да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти включително и със затваряне на КПП-то при мигрантска вълна, при натиск от гръцка или македонска страна. Уведомили сме съседите, че играем занятия, но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежки сценарии. Така, че използваме почивните дни, когато и трафикът е по-малък, за да дислоцираме силите и средствата. Някои от тях ще останат за по-дълго, така или иначе имаме готовност.

Премиерът обясни, че няма да има пренасочване на гранични полицаи от границата с Турция към тази с Гърция и Македония:

Ние затова променихме и благодаря на парламента и на всички политически сили там, които гласуваха, за да не оголваме турската граница, вкарваме и армията да може да участва, това са близо 500 човека. Командироваме полицаи от вътрешността на страната, харчим огромни пари, но съоръжението се прави по турската граница. Знаете, сега живот и здраве, на 7-и с премиера Давутоглу ще говорим още по тези теми. И се надявам от Гърция и Турция да продължат ангажимента си да си охраняват границата - каза министър-председателят Бойко Борисов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна