Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка с участие в международно състезание за блогъри в Индия

Снимка: личен архив


Цветелина Цанкова
представи България в международното състезание за блогъри "Kerala blog express" в Индия, единственият по рода си маркетингов проект, който се организира на държавно ниво от министерството на Туризма на индийския щат Керала, като целта е да се промотира туризмът в областта.

Керала е разположен в най-южната част на страната и е сред най-развитите в стопанско и инфраструктурно отношение щати на Индия. Икономиката се базира на силно развития туризъм и специфичното земеделие. Керала е щатът с най-нисък прираст на населението в Индия и с най-високото ниво на грамотност. В земеделския сектор най-важни култури са чаят, кафето, кокосът, кашуто и подправките.

Сред 1000 кандидати са избрани 30 туристически блогъри от 25 страни, които изминават над 2300 км за 2 седмици в Керала. България бе представена от Цветелина Цанкова, която поддържа свой блог, където описва впечатленията си от пътуванията.

Името Керала означава страната на кокосовите палми. Кокосовият орех е символ на Южна Индия – посрещат те с кокосова вода, приготвят сладкиши от него, използват кокосово олио при аюрведа масажите, за подхранване на косите, от листата на палмите плетат постелки, които ползват за йога или в дома си, разказа Цветелина Цанкова, която сподели впечатленията си първо в ефира на "Закуска на тревата".

Цветелина Цанкова се включи във фестивали, научи повече за чаените и кафеени плантации, за кокосовата вода и продуктите от кокос, аюрведа масажите, разходи се с лодка и нощува на нея по каналите на Керала, кара каяк и бамбуков сал, облече сари за първи път, засади дърво от канела, опита местната кухня и се посвети в тайните на подправките и производството на изделия от бамбук.
Сред най-силните за българката емоции е било поставянето на точката, която индусите слагат на челото си – "бинди", за която се предполага, че е на мястото на третото око, и която събира и фокусира енергията на човек, за да е балансиран и целенасочен. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна