Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Колева: Можем да поканим за изслушване и главния прокурор

Юлиана Колева
Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще изслуша задължително ръководителя на Софийската градска прокуратура в рамките на продължаващата проверка по твърденията на следователя Бойко Атанасов. Когато става въпрос за такъв тежък скандал в градската прокуратура, би трябвало да бъде изслушан и главният прокурор. Това мнение изказа в предаването "Преди всички" членът на Етичната комисия Юлиана Колева, като изрази предположение, че съдебните кадровици могат да поканят за изслушване Сотир Цацаров. Според Колева създалата се ситуация очевидно е знак за наличие на някакви проблеми, а впечатлението е за всеобщо разтърсване:

Всички сме безусловно убедени, че проверката трябва да продължи. Трябва да се систематизират материалите и да решим кого още да изслушаме. Поставени бяха твърде много въпроси.

Колева бе категорична, че по време на проверката трябва да се съхрани честта на магистратите, защото общото говорене на Бойко Атанасов не е коректният подход. Трябва да разберем къде е границата на тези твърдения, като същевременно не бива да се пренебрегва и самотният глас, отбеляза тя. Ще се проверяват както твърденията за множеството дела срещу неизвестен извършител, така и тези за "случайното" разпределение на делата, потвърди Юлиана Колева.

Запитана за съществуването на страх в прокуратурата, тя отбеляза, че не допуска дългогодишни магистрати, които не са от скоро в системата, лесно да могат да бъдат уплашени.

Засега Етичната комисия към ВСС не си е поставила срокове за извършването на проверката. Първо трябва да се установи какъв ще бъде обемът на материалите и документите, които ще засегне проверката, уточни Колева.

Цялото интервю на Силвия Великова с Юлиана Колева чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна