Eмисия новини
от 11.00 часа

Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Ваньо Шарков: От първи април ще има основен пакет здравни дейности

д-р Ваньо Шарков
Снимка: БГНЕС

От първи април при всички положения ще имаме основен пакет, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Това обясни в предаването "Преди всички" заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и подчерта, че в закона ще бъдат разписани и критериите, за да има спокойствие и следващите министри на здравеопазването да бъдат защитени и от Конституционния съд.

Предприели сме необходимите действия, наредбата за здравните дейности е качена за публично обсъждане във вида, в който Конституционният съд иска да бъде, поясни Шарков и уточни, че в мотивите си съдът посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона:

Един инфаркт и един кожен обрив не могат да бъдат третирани по един и същи начин.

15 години имаше основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него, каза още Ваньо Шарков. По думите му, когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.

Д-р Шарков отрече да има хаос. НЗОК ще гарантира онзи обем дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година, потвърди той.

На въпрос на какво се дължат атаките срещу националната здравна карта, заместник-министърът отговори, че има хора, които се притесняват, защото 15 години нищо не се е случвало в системата на здравеопазването, което предизвиква обезверяване и критичност срещу промените.

Ваньо Шарков призова да спрат две тежки спекулации – че ще бъдат намалени онколеглата и че заради наличие на повече от средното за Европа центрове за инвазивна кардиология не всички ще могат да сключат договори за дейността си.

Цялото интервю с д-р Ваньо Шарков чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Гледайте на живо