Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел иска гаранция, че изтеглянето на Русия няма да засили иранското влияние в Близкия изток

Египетският външен министър разговаря със Сергей Лавров за ситуацията в Сирия

Реувен Ривлин в Русия
Снимка: БТА

Основна тема по време на започналото в Москва днес през деня посещение на израелският президент Реувен Ривлин са процесите в Близкия изток и примирието в Сирия.

Ривлин е първият чуждестранен държавен глава, който ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин след даденото от него нареждане за изтегляне на част от руските военни от Сирия.

Според експерти вероятно ще бъде поискана гаранция, че напускането на руснаците от Сирия няма да доведе до засилване на влиянието на Иран и терористичната групировка "Хизбула" в Близкия изток.

В интервю преди посещението си в Москва израелският президент определи Иран и намиращата се под нейно влияние ливанска групировка "Хизбула" като основен източник на регионална нестабилност.

Самех Шукри и Сергей ЛавровМеждувременно в Москва е и египетският външен министър Самех Шукри, който заедно с руския си колега и домакин Сергей Лавров обсъди ситуацията в Сирия.

Министър Шукри подчерта, че Русия и Египет работят за затварянето на източниците на финансиране на терористичните групировки в Близкия изток. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна