Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ролинг Стоунс" изнасят безплатен концерт в Хавана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повод за промяна ли е посещението в Куба на американският президент Барак Обама и предстоящият концерт на "Ролинг Стоунс" в Хавана? Това е въпросът, на който от няколко седмици насам редица анализатори търсят отговор. Поводът е безпрецедентният безплатен концерт в Хавана, който ще изнесат на 25 март "Ролинг стоунс". Те ще станат първата британска рок-група, която ще свири на острова под открито небе. Рок-динозаврите оглавиха и инициатива, обединяваща различни кампании, в рамките на която музикални школи в Куба ще получат дарения във вид на музикални инструменти.

Концертът ще се проведе в островната държава броени дни след историческата визита на Барак Обама от 20 до 22 март. Това ще бъде второто посещение на острова от американски президент. Първото е записано в историята през 1928 година от Калвин Кулидж.

От Белия дом обявиха, че Обама ще се срещне с настоящия глава Раул Кастро, но няма да се срещне с бившия кубински лидер Фидел. Затоплянето на отношенията между Куба и САЩ през последните две години не предизвиква еднозначни реакции.

Искат да задушат революцията с братска прегръдка, смята Херардо Ернандес - един от петимата кубински агенти, арестувани в САЩ, за шпионаж и известни в Куба като "петимата герои". Други възприемат събитията с надежда за по-добро бъдеще.

Свирили сме на много специални места през нашата дълга кариера, но това шоу в Хавана ще бъде знаково събитие за нас. Надяваме се също и за всички наши приятели в Хавана, написаха на страницата си рок-музикантите.

За събитието се подготвят не само на Острова. Куфари стягат кубинци, живеещи на други кътчета на света и много чужденци.

Хавана се превърна в столица на рока цяла седмица преди събитието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна