Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия почитат паметта на жертвите на мафията

Снимка: Архив

Днес в Италия се отбелязва Денят в памет на загиналите от мафията. Събитието се организира за 21-път и е по инициатива на асоциацията „Либера”.

Денят в памет на загиналите от мафията се отбелязва в близо 1000 селища из Апенините. Централно място на събитието е град Месина на остров Сицилия, където се очаква да присъстват над 20 000 души. На този ден хората си спомнят близо 900-те жертви на мафията. Сред тях освен служители на реда има и невинни хора и 84 деца.

Организатор на събитието е асоциацията „Либера” основана през 1995г. от свещеника дон Луиджи Чоти. Призната от министерството на вътрешните работи, целта на асоциацията е да увлече обществото да реагира срещу всички мафии. Статистика сочи, че те ощетяват много държавната хазна и то така, че неволно всеки италианец, образно казано, им плаща над 400 евро годишно. Според изследване под надслов „Инвестициите на мафията”, поръчано от вътрешното министерство, е изчислено, че годишният доход на мафиите възлиза на около 13 милиарда евро, който се оформя от различни дейности, като най-много от недвижими имоти и предприятия. При конфискация селскостопанските терени се ползват от асоциацията „Либера” за стимулиране на легалното производство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени