Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адалби Шагошев: Трябва да се възстановят връзките между специалните служби на Русия и ЕС

Адалби Шагошев
Снимка: Николай Кръстев

Трябва да се възстановят връзките на руските специални служби с тези на Европейския съюз. Не трябва да се обръщаме назад, а да изберем между смъртоносната заплаха от една страна и отношенията на САЩ от друга. Трябва да отстъпим назад и да помислим заедно да се консолидираме и да решим проблемите си, защото в Русия преди имаше стотици подобни случаи, но успяхме да излезем от тази ситуация. Руските служби знаят как да се оправят на оперативно равнище с тази заплаха.Това каза пред “Хоризонт“ за предаването “12+3“ Адалби Шагошев - член на Комитета по международните въпроси в Руската дума.

Според данните на водещи европейски служби по сигурност на териториите на страните от Евросъюза има 25 000 привърженици на ИДИЛ, а според данните на руските спецслужби те са още повече, заяви още руският депутат:

Ако се стигна да бъде допуснат този терористичен акт в Брюксел, където има много полицейски представители и такива на специалните служби, както и военни, които в по-голяма степен са готови да го защитят, какво би станало ако се случи във всеки един останал по-малък град, който не разполага с тези капацитети за сигурност?

В Москва още от инцидентите в Париж мерките за сигурност са засилени и след случилото се в Брюксел нещата изглеждат категорични, разказа за предаването кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев:

Освен засилените мерки за сигурност тук се демонстрира едно желание от страна на властите да не се допуска появата на екстремистки групировки, които да могат да променят ежедневието на руснаците.

За тях е важна повече сигурността, готови са да се откажат от свободата и нейните принципи, в името на това да бъдат сигурни те и техните роднини.

Не само летищата в Москва, но и в редица културни и търговски центрове има повишени мерки. И на никого не му прави впечатление това, че може да бъде спрян от полицаи, които да му поискат документи. За руснака това не е най-големият проблем.

Коментарите за атентатите в Брюксел не са особено позитивни за Европа, заяви още Николай Кръстев:

Смята се, че случилото се в белгийската столица е последствие от политиката на двойни стандарти, които Брюксел и ЕС са водили през последните години. Това за тях е едно закономерно явление.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени