Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1 600 000 лв. за въвеждането в експлоатация на колекторите от проекта за водния цикъл на Сливен

Снимка: Радио Шумен

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало 1 600 000 лева за въвеждането в експлоатация на колектор 1 и 4 от проекта за водния цикъл на Сливен. Средствата са за допълнително възникнали строително-монтажни работи.

С отпуснатите 1 600 000 лева ще се въведат в експлоатация два от големите колектори от първия етап на водния цикъл на Сливен и ще бъде приключен вторият етап, за да се избегне риск от възстановяване на 42 милиона лева. Прави се видеоинспекция на изградената канализация и се работи там, където има конструктивни проблеми и недобре изпълнени участъци. С безвъзмездна финансова помощ по ИСПА и Оперативна програма "Околна среда“ от над 58 милиона лева беше рехабилитирана и изградена 29 км канализационна и 21 км водопроводна мрежа. Осем години продължи строителството на новия воден цикъл. Сега при дъжд сливенските улици се пълнят с много повече вода, водопроводните аварии не спират, а след дъжд от чешмите тече мътна вода, защото не се финансира завършването на изградената с държавни пари пречиствателна станция за питейна вода на Сливен. Според кмета Стефан Радев, от реконструкция имат нужда и други компрометирани участъци на водния цикъл, но общината няма нужния финансов ресурс.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.