Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Пилософ: Договорите за ваксините трябва да са поне 2 години преди доставката

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: БГНЕС

От две години провеждаме през февруари експертни срещи по въпросите с ваксините. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Проблемът с доставките на ваксините е сериозен, защото малко лекари разбират спецификите на производството им, коментира той.

Законодателството се явява пречка, защото в момента търговете се правят година за година. Трябва да се разбере, че е необходимо да се намери друга формула, коментира ученият.

Ако вие днес започнете да произвеждате една ваксина, тя ще излезе едва след около две години като готов продукт. От там нататък готовият продукт трябва да се тестира, докато се пусне в употреба, пак още около две години. Изводът е много прост! Ако в една държава се иска да има своевременна и винаги навременна доставка на ваксини, то договорите за нея трябва да бъдат подписани минимум две години напред! Точно това не се случва. И който и да е министър да дойде, който и симпатичен или по-малко симпатичен държавен служител – не може да свърши работа, ако законодателството не е адаптирано към тази особеност.

Пилософ коментира, че доставянето на ваксините в момента става "в условия на запушване на дупки" и коментира:

Ние трябва да вървим, като държава, към две насоки. Едната насока е сега да запушим дупките, защото ние просто нямаме друг избор, а другото е да намерим, възможно най-бързо, редовния път, спокойния път за доставка на ваксини. Трябва да се има предвид, че търсенето в света е огромно и обикновено компаниите осигуряват ваксини там, където са подписани дългосрочни договори.

Националната програма за оптимизиране на имунопрофилактиката е логичен извод от на анализа за изпълнението на различните програми, които се правят, защото като че ли няма взаимодействие между тях, коментира Пилософ.

Те са разпокъсани. Логично е в един момент да се огледаме, да видим какви са проблемите и да вкараме всичко в един документ, който да служи за следващите поне няколко години. Така е в много държави. Във Франция например в момента действа национална програма за оптимизиране на имунопрофилактиката.

Интервюто на Борислава Борисова с проф. Владимир Пилософ можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.