Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МФ готви промени за облагането на личното ползване на служебни активи

Снимка: БГНЕС
Финансовото министерство подготвя законови промени за облагането на личното ползване на служебни активи, съобщи министър Владислав Горанов. В средата на февруари влезе в сила наредбата за т.нар. "данък уикенд", който засяга възстановяването на данъчен кредит за активи, които се използват едновременно за лични и за служебни цели. Горанов не потвърди, че ставката, с която се обмисля облагането на личното ползване, е 17 %, въпреки че се появи такава информация:

Тази е посоката, освен данъчният ефект по отношение на Данък добавена стойност, който се явява при личното ползване, за лицата възникват приходи, които след себе си носят ангажимент за облагане на доходите на физически лица и задължения за осигурителни вноски. Затова се обмисля и алтернативен данък при източника с оглед улесняване на облагането. Различни са възможните ставки, които трябва да се приложат. Ако трябва да насложим на дължимия данък на физически лица и осигурителни вноски, вероятно, числото 17 ще бъде значително надхвърлено като ставка. Още тече дебат какво да бъде то.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.