Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович: Мигрантите не са терористи

Снимка: БГНЕС
Възможностите за засилване на икономическото сътрудничество между България и Хърватия в областта на инфраструктурата и енергетиката, както и мерките, които трябва да предприемат държавите от ЕС след атентатите в Брюксел, обсъдиха президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която е на посещение у нас, с президента Росен Плевнелиев.

Степента на риск в Европа е най-висока след края на Втората световна война и никой не е имунизиран срещу терористични атаки, посочи президентът Росен Плевнелиев:

Тероризмът не познава граници. Днес всяко кафе и всеки самолет би могъл да бъде плод на терористична атака. Решението е само общо. Битката няма да бъде спечелена скоро. Успешната борба с тероризма в ЕС минава през общоевропейски инструменти, които ние трябва да създадем за интеграция на маргинализираните групи - за образование, за обучение, защото само по тоя начин ние можем да преборим идеологичните основи на тероризма.

Едно от решенията е да се засили сътрудничеството между службите за сигурност на отделните държави, както и между всички агенции, които се занимават с движението на емигрантите, посочи хърватският президент Колинда Грабар-Китарович:

Мигрантите не са терористи. Трябва да избегнем този капан да се поставя знак на равенство между тях. Факт е, че между отделните вълни бежанци са инфилтрирани и терористи, но е единственият начин да се защити гражданите да са бдителни. Важна е интеграцията на бежанците, а не асимилацията им. Не трябва да създаваме гета и лагери в европейските градове, а да си даваме сметка за интеграцията и образованието на тези хора. Новите мрежи и медии дават възможност за развитие на тероризма, за идеологизацията. Не трябва да забравяме, че идеите не могат да се унищожават с бомби. Ще бъдат необходими допълнителни усилия в областта на т.нар."мека сила". Образованието, информирането са инструменти, с които можем да се борим срещу екстремизма, посочи хърватският президент.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна