Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Б. Пенков: Лекар агитира колеги да не приемат онкоболни, докато МЗ отстъпи от част от реформата

Д-р Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването има информация, че видна наша професорка по онкоболести е агитирала свои колеги от други болници да не приемат болни с ракови заболявания, докато министерството отстъпи от част от реформата. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“  доктор Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, който се обърна в ефир към въпросната лекарка, чието име обаче не спомена:

Уважаеми колега, предупредени сме! Знаем кои болници в момента създават проблем при приемането на онкоболни и ако това продължи, то в понеделник държавата ще си свърши работата.
По повод протестните действия на общопракрикуващите лекари през изминалата седмица доктор Пенков обясни, че не е очаквал предложените промени да развълнуват така фамилните лекари.

Критериите за качество няма да бъдат използвани от Касата като основа за наказание и санкции, а просто през тях ще се наблюдава за чисто статистическа дейност, ще се наблюдава работата на общопрактикуващите лекари, поясни заместник-министър на здравеопазването.

Пенков коментира и правилото за 15-те минути задължителен преглед, което обясни, че е било въведено още 2004 година като среден времеви стандарт за преглед, за да може да бъде проведен познат болен, с познато страдание, които трябва да бъде проведен как си взима лекарствата и какъв е ефекта от това лечение.

Заместник-министърът на здравеопазването призна, че в последните години се наблюдава тенденция на увеличение на средствата за болничната помощ средно между 10 и 15% годишно, но допълни:

Това са и вижданията, и задачите, които си е заложило сегашното правителство в момента – да обърне нещата или по-добре да се финансира извънболничната помощ; повечето неща, които се правят в болницата, да се изведат; част от изследванията, които се правят, да бъдат осигурени средствата в извънболничната помощ; да се въведе еднодневна хирургия и престой.


Този бяс за хоспитализации трябва да се пречупи през една нова философия, която сега стартира – вижда се реално по променените бюджети по параграфи, добави Пенков.

СнимкаВсичко това можеше да бъде избегнато, защото нашите протести не са за пари и ние, лекарите, няма да стоим в оправдателен режим, в който непрекъснато ни вкарват, заяви в предаването проф. Милан Миланов, председател на софийската колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) и завеждащ Реанимацията в "Пирогов" :

Протестите можеше да бъдат избегнати, защото в момента ние се намираме в криза и моето голямо опасение е, че тя ще стане епикриза, а епикриза се пише на умрял или на изписан.

Една от целите на този протест е да катализира диалога –от едната страна да са министерство, каса и парламент, а от другата  да са лекарски съюзи и пациенти, 
допълни професор Миланов и подчерта:

Тази реформа трябва да започне през януари 2017 година, за да се даде възможност за административно решение на проблемите при нея, допълни професор Милан Миланов, според когото най-голяма вина за създалата се ситуация носят здравното министерство, Надзорът на здравната каса и парламентът, който приема законите.

Професор Миланов допълни, че всяко министерство си има любима частна болница или група такива, като според него в името на това са били променени условията, при които онкоболните се таксуват, лекуват и т.н. и изведнъж три или четири болници са тези, които най-отговарят на комплексни условия.

Мая МаноловаСилно съм разтревожена от напрежението, което се трупа в сектор "Здравеопазване", заяви в интервю и омбудсманът Мая Манолова, според която даже и когато има различни противоположни позиции, ако има диалог, то могат да бъдат намерени работещи решения, но желание липсва от страна на Министерството на здравеопазването за момента за диалог.

Затова предложих на министър Москов като знак на добра воля да отмени служебно наложения Национален рамков договор, който влезе в сила от 1 април и временно да действат правилата от 2015-та , върху които все пак има съгласие, а правилата, по които ще работи здравната система, в крайна сметка да бъдат установени в условията на диалог,  допълни Манолова.

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков подчерта, че подобно замръзяване  ще бъде изцяло в ущърб на хората  и допълни, че Рамковият договор 2015 продължава да действа и е в сила – никой не го е отменил – с това решение на Надзорния съвет той само се допълва.

Статуквото не е в полза на хората и затова се правят и промените, подчерта още доктор Пенков.

СнимкаЗад нашия протест няма никакви политически искания – единствено и само защитаваме нашите професионални интереси, допълни за предаването "Неделя 160"  доцент Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени