Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Йорданова с 80-годишнина и 53 години в ефира на БНР

Водещата на предаването "Каста дива" Росица Кавалджиева и редакторката Красимира Йорданова


Дългогодишният музикален журналист Красимира Йорданова навърши 80 години и 53 години в ефира на Българското национално радио.

Красимира Йорданова е родена на 12 март 1936 г. в София. Тя е една от първите хористки в хор „Бодра смяна“ с диригент Бончо Бочев и участник в детския хор на Софийската опера. Завършва първия випуск на Руската гимназия в София през 1953 г. и Българската държавна консерватория през 1958 г. в класа по хорово дирижиране на Димитър Русков.

През 1962 г. издържа успешно приемния изпит за музикален редактор в Радио София и е назначена през 1963 г. в редакция „Симфонична музика“. През годините работи и в редакция „Планиране и координация“ и „Оперна музика“. През 1971 г. става част от екипа на новосъздадената програма „Хоризонт“, а след обединението на музикалните редакции на всички програми – „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Орфей“, е един от хората, изградили техния съвременен облик. Създава авторското предаване „За любителите на оперната музика“ и заедно с Мария Пухлева, Жейна Папазова и Здравка Андреева осъществява първото „живо“ музикално предаване със събеседници в ефирното студио и открити телефони за слушателите, за което екипът е удостоен с награда „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

В края на 70-те години Красимира Йорданова става завеждащ редакция „Вокална музика“ към Дирекция „Музика“ на Българското национално радио. Под нейно ръководство са се обучили и „израснали“ професионално две поколения музикални редактори.

През 1991 г. Красимира Йорданова се пенсионира, но продължава да сътрудничи активно на всички предавания за класическа музика на програма „Хоризонт“ и предаванията за оперна и хорова музика на програма „Христо Ботев“.

През 2011 г. Красимира Йорданова е носител на награда на Министерството на културата за заслуги към българската музикална култура.

Честит юбилей, скъпа учителко!

В звуковия файл чуйте разговора на Красимира Йорданова и Росица Кавалджиева пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна