Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за МВР, предложени от Румяна Бъчварова, бяха отхвърлени

| обновено на 06.04.16 в 18:24
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли предложението за промени в Закона за МВР, предложени от Министерския съвет и от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Така готвените промени няма да влязат за обсъждане в пленарна зала.

Критики към готвените промени отправиха представителите на всички политически сили в ресорната комисия. Част от промените на Румяна Бъчварова бяха: извеждането на административните услуги от МВР, намаляването на размера на обезщетенията от 20 на 12 работни заплати при напускане структурата на МВР. Предвиждаше се и намаление от 30 на 25 дни на годишния отпуск. От БСП категорично не се съгласиха с орязването на социалните права, както и реализацията на икономии за сметка на работната заплата.

Депутатът Атанас Мерджанов е и против прехвърлянето на министерски правомощия към професионалното ръководство:

Това е бягане от отговорност. Министърът е този, който носи пълната политическа отговорност за състоянието на министерството и за състоянието на сектора. Промените в МВР в тази ситуация са неуместни. Реформи не се правят в края на втората година от мандата на едно правителство.

Депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че имало много добри предложения в проекта, но те не покривали очакванията в сектор "Сигурност". Нямало и реална комуникация между МВР и вътрешната комисия:

Аз до ден днешен не знам кой е предложил този законопроект и госпожо Бъчварова, аз смятам, че Вие носите негативи за сметка на някой друг.

След като проектът не получи подкрепата на Ресорната комисия, министър Бъчварова заяви, че няма да подава оставка:

Ще ви информирам за това, ако реша. Причините са политически и според мен е неразбиране. Много е трудно да разбереш един нов подход – каза Румяна Бъчварова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна