Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румен Ралчев: Решението магистратите да обявяват членство в масонски ложи е вид реваншизъм

Снимка: БГНЕС

Решението магистратите да декларират членство в масонски ложи е вид реваншизъм, заяви в предаването "12+3" проф. Румен Ралчев – Велик майстор на масоните в България. В края на миналата седмица Съветът за съдебна реформа реши магистратите да декларират дали членуват в непублични организации като масонски ложи.

От няколко години определени кръгове се опитват да вкарат законни организации в някакъв списък и да ги сатанизират по начин, който навява спомени от недалечното минало, коментира проф. Ралчев:

Необяснимо решение, при положение че всяка една от масонските ложи, които съществуват в България, е със свой адрес, регистрирана според законите на България и всички нейни членове фигурират официално.

Списъците с членовете на масонските ложи не се оповестяват, защото обществото все още не може да приеме навлизането в България на т.нар. "тайни общества", каза още Ралчев:

Няма нищо тайно в едно общество, където се събират хора да доизградят себе си, да обменят приятелска информация, неслужебна, и същевременно да работят за своето усъвършенстване:

Не е тайна, че една голяма част от тези, които са най-големите "радетели" за това да бъде оповестявано кой къде членува и по-точно да се отрекат от това, че членуват, особено магистратите, това са хора, които или са били в масонството, или не са били приети. Това е някакъв вид реваншизъм, който от много дълго време витае. Ако по този начин започваме реформата в правосъдната система, аз бих могъл да подскажа, че е хубаво там да бъдат изписани "Ротари", "Зонта", "Лайънс" и други международни и уважавани клубове и организации.

Според проф. Ралчев у нас има повече от 30 "невинни кръжоци, клубове", които прикриват различни групи по интереси:

Кръгове, назовани по различен начин – дали агнешки или други главички, стрелкови, футболни и други спортни принадлежности, особено модерните напоследък бойни спортове. Няма нищо лошо в това човек да спортува. Това означава ли, че утре той трябва да бъде обвинен, че е член на някаква организация, която не е адресно регистрирана.

Цялото интервю с проф. Румен Ралчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна