Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Али Безсмъртния" – симбиоза между реална до болка история и роман

Среща на прототипи на героите от нашумелия български роман "Али Безсмъртния" с читатели предстои тази вечер. Авторът Александър Урумов каза в интервю за предаването "Преди всички", че очаква на тази среща да дойдат хора с отворени сърца и търсещи умове. Сред реалните образи, въплътени в сюжета на романа, са тези на протестантският пастор Иводор Ковачев и на човека, чиято история и съдба провокират Урумов да напише книгата.

Али, прототип на героя от романаСъдбата на Али е необикновена, а пътят на героя не е еднозначен и безоблачен, сподели Александър Урумов. Хванал оръжие още в детска възраст, преминал през фронтовете в Иран и Ирак, през Турция той достига България и през цялото време се  занимава с престъпления, разказа още Урумов. В България Али е арестуван по обвинение в грабеж и излежава присъда за убийство, като по-късно е оправдан заради доказване на неизбежна самоотбрана. В затвора той попада на Библията на родния му език фарси и за първи път се докосва до безусловната Божия любов.

През периода 2009-2012 година Али престоява в централния софийски затвор, впоследствие отива и в затвора в Казичене и през този период израства духовно, обясни още авторът на "Али Безсмъртния". Днес "героят" работи към благотворителната организация на пастор Иводор Ковачев, пътува два пъти в седмицата до бежански лагери, разнася хуманитарна помощ и подарява библии на арабски и на фарси на обитателите на лагерите. Чувства се добре в България не като престъпник, а като просветен християнин и добротворец. Говори много добре български и има пълноценна комуникация, обрисува реалния прототип на своя герой Александър Урумов.

Запитан дали покаянието е завинаги, той отговаря, че четири години след излизането от затвора са показателни, защото само с едно набиране на телефонен номер той е могъл да се върне в стария си свят.

Книгата завършва със завръщане на Али в затвора, за да помогне на другите там да се променят.

Още за събитието и детайли около написването на романа – в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна