Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обискът в централата на "Мосак Фонсека" продължи над денонощие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Панамските власти иззеха десетки дигитални файлове след 27-часов обиск в централата на правната фирма "Мосак Фонсека", която е в центъра на скандала с изтичането на т.нар. "Панамски документи", но не извършиха арести, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници. При акцията са били търсени доказателства за незаконни дейности на компанията. Властите са получили достъп до 100 виртуални и няколко физически сървъри, на които "Мосак Фонсека" съхранява своята документация, и анализират тяхното съдържание. 

Изтичането на документите от панамската юридическа фирма предизвика обществен гняв от това как богатите и влиятелните хора могат да крият пари, за да избягват плащането на данъци

"Мосак Фонсека", която е специализирана в създаването на офшорни компании, уверява, че не е нарушила закона и всичките ѝ операции са легални. В комюнике, публикувано след обиска, правната фирма изрази готовност да сътрудничи изцяло на разследването.

Изтичането на 11,5 милиона документи, обхващащи период от четири десетилетия, разкри как известни личности, сред които приятели или роднини на лидерите на Русия, Великобритания, Пакистан и Китай, използват офшорни компании или други средства, за да укриват богатство. Държави от целия свят сега разследват за евентуални престъпления, включително пране на пари и неплащане на данъци, от страна на техни богати граждани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна