Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните охранителни фирми ще трябва да членуват в сдружения, ако искат да получат лиценз

Това предвиждат промени в нов Закон за частната охранителна дейност

Министерството на вътрешните работи изготви изцяло нов Закон за частната охранителна дейност. Той е публикуван за обществено обсъждане.

Текстовете в него са подготвени изцяло с подкрепата и съдействието на частния бизнес в сферата на охранителната дейност, каза в предаването "Преди всички" Илиян Панчев – председател на Управителния съвет на Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства:

В проектозакона фигурират почти всички предложения, които нашият сектор е изготвил и представил.

Според Илиян Панчев до новия закон се стига в резултат на изменения в предишния, които са довели до неясноти и противоречия.

В проекта е предвидено изискването фирмите задължително да фигурират в национално сдружение, за да получат лиценз. По думите на Илиян Панчев, в момента в 6 национално представени сдружения на охранителни сектор членуват малко над 15% от всички субекти, които имат лиценз за охранителна дейност.

На останалите е даден тримесечен срок, в който те трябва да декларират, че ще участват в такива сдружения, посочи той:

Имаме информация за някои колеги, които изпълняват такава дейност, но не членуват в сдружения и играят на пазара като самостоятелни оператори. Не спазват определени правила, не спазват нормални етични норми. Това е нашата идея, да привлечем по-голямата част от колегите, които осъществяват такава дейност на пазара, за да може и те да спазват определени правила.

Новите текстове в Закона за частната охранителна дейност предвиждат още фирмите да съхраняват по-дълго време направени видеопзаписи от охранителните камери.

Илиян Панчев подчерта, че частните охранителни фирми имат добро сътрудничество със службите.

Цялото интервю с Илиян Панчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна