Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В „Акустична версия“ се срещат нашите два свята“ – Христо Йоцов за новия албум и предстоящото турне на формацията

Снимка: личен архив
С музика от „Time in Time Out“ – новия албум на „Акустична версия“, отбелязваме трите десетилетия от създаването на джаз формацията. На тази годишнина са посветени и всички изяви на Антони Дончев – пиано, Христо Йоцов – барабани и Георги Дончев – контрабас през последните месеци. Приятелите на българската култура в Канада със сигурност ще се радват да научат и датите, на които „Акустична версия“ гостува в шестото издание на „Българския фестивал на изкуствата“ (Bulgarian Arts Festival).  Това е първото участие на триото в престижния форум. Музикантите свирят в три поредни дни – на 22.04 в Монреал, на 23.04 – в Отава и на 24.04 – в Торонто.

Нека припомним, че „Българският фестивал на изкуствата“ в Канада представя творчеството на съвременните български музиканти, актьори, художници, фолклорни и класически танцови формации и др. Провежда се в два града – Торонто и Отава. Тази година събитието е посветено на 50 години от установяването на дипломатически отношения между България и Канада и на 40 години от откриването на българското консулство в Торонто.

Хубаво е, че фестивалът вече излиза извън рамките на многобройната българска общност в Канада – казва Христо Йоцов. Събитията, включени в неговите рамки все повече добиват популярност сред канадската публика, привличат вниманието на критиката, все по-убедително се вписват в културата на тази страна. Обикновено в афиша присъстват джаз концерти, изложби, театрални представления, както и фолклорни ансамбли, които поддържат българската традиция отвъд океана. Още преди да бъде основан този форум, в Канада се организираха концерти на български музиканти и имах удоволствието да свиря там в трио с Теодосий Спасов – кавал и Румен Тосков – пиано. Преди три години получихме покана от фестивала заедно с джаз певицата Йълдъз Ибрахимова, Живко Петров - пиано и Веселин Веселинов – Еко - контрабас. В предстоящите концерти на „Акустична версия“ в това издание съчетаваме представянето на новия ни албум с отбелязването на нашата 30-а годишнина.

Антони Дончев и Христо Йоцов са потомствени музиканти. Тяхното приятелство датира години преди създаването на „Акустична версия“. И двамата са получили сериозно класическо музикално образование, но още като ученици в Националното музикално училище избират да се посветят на джаза.

Истинското начало на групата беше през 1985 г., нашият „летящ старт“ – разказва Христо Йоцов. – Тогава спечелихме награди на два големи джаз форума – в Оелаарт(Hoeilaart), Белгия и Леверкузен в Германия. Именно оттам съвсем категорично и „нависоко“ тръгна нашата кариера. Основахме „Акустична версия“ първо с Антони, след това (около 1989 г.) се включи Георги Дончев – неговият брат. По-късно той замина да учи в Бъркли, имаше промени в групата, но в последно време махалото застана пак в първоначалното си положение и Георги отново е с нас. Всички пиеси в новия албум са създадени през последните две години и са от концертния ни репертоар. Винаги съм бил дълбоко убеден, че независимо от годините, които минават, от влиянията, с които сме заобиколени в професионалното си ежедневие, стилът на „Акустична версия“ си остава запазена марка. Този албум е продължение на всичко, което заложихме още в началото. За нас „Акустична версия“ е повече от потребност, това е съдба. Винаги когато на сцената се срещнат нашите различни светове, нашите „музикантски жития“, сякаш пространството се променя и се оказва, че сме в същата точка. Т.е. ние винаги попадаме на едно място, което си е наше и това създава изключителен комфорт и нещо, което е много важно - равновесие в цялата пъстрота на изявите ни покрай различни други проекти. Нашето разбирателство на сцената е някак мистично. От друга страна е съвсем разбираемо – толкова години сме заедно. Дори няма нужда да говорим, музиката става единствената форма на общуване.

Нека добавим, че наред с пиесите от новия албум, в концертните си програми музикантите ще представят и няколко нови композиции, които ще прозвучат за първи път на Българския фестивал на изкуствата в Канада.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна