Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бранков: Общините ще имат варианти за определяне на такса "смет"

Снимка: Радио ВИДИН

По-справедливо ли ще бъде разпределението на такса "смет" според новите правила, описани в законопроект за промени в Закона за местните данъци и такси, предложен от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Поне за част от битовите потребители новата уредба на такса "смет" ще доведе до поевтиняване, смята заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Според новите предложения общините ще могат да установяват свой режим за определяне на такса смет, избирайки между няколко варианта. Единият от тях е прякото прилагане на принципа за индивидуално измерено количество на  отпадъците, което да става чрез специални чували.

Другият вариант предвижда таксата да се определя според броя ползватели на имота. Това обаче означава както засилване на контрола чрез етажната собственост и предварително деклариране на този брой живущи, така и актуално прилагане на адресната регистрация, посочи Бранков пред "Хоризонт". Сега и МВР и общините нямат реална представа за реалните ползватели на имотите,  допълни той.

Според Бранков методът с торбите масово не се прилага и в по-богатите страни, като намира приложение най-вече в квартали с по-висок жизнен стандарт.

Има общини, които се справят прилично и с 50-60-70 лв. на тон битови отпадъци и такива които с 1000 лв. на тон постигат същите резултати, коментира още Димитър Бранков.

Бизнесът генерира около 20 на сто от общото количество отпадъци, а поема 60-70 на сто от таксата, припомнят от БСК. Според Бранков новите текстове ще стимулират разделното сметосъбиране.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени