Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Абаджиев: С предложените промени се принизява ролята на втория пенсионен стълб

Да има избор на модела пенсия при втория стълб на пенсионно осигуряване – това предлагат от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията Никола Абаджиев обясни, че предложението цели осигуреното лице да може да избира начина на получаване на пенсионния си доход – като срочна пенсия с разпределяне на натрупаната сума за определен период без наследяване или като пожизнена пенсия, при която остатъкът при смърт може да бъде наследяван.

Сегашният вариант на промените, зададен от Министерството на финансите, принизява ролята на втория пенсионен стълб и променя неговия смисъл, т.е. заличава разликата между НОИ и капиталовите пенсионни фондове, които работят на различен принцип, изтъкна още Абаджиев, според когото с тази стъпка се унищожава доверието към втория стълб:

Стълбовете не бива да се противопоставят, а да работят заедно. Капиталовият принцип не бива да се унищожава.

10 млрд. лева са натрупани в пенсионните фондове за 15 години и сега се постига доходност от порядъка на 3-4% при почти нула в банките,  така че претенциите към втория стълб – че пенсионните фондове са кухи – не са основателни, посочи още Никола Абаджиев.

Методологията за преглед на активите на пенсионните дружества трябва да бъде изготвена окончателно, да бъде обсъдена, а самият процес да завърши до края на годината. Просто има известно отлагане, съобщи още Абаджиев.

Предложенията на Министерството на финансите за бъдещето на модела на втора пенсия у нас предизвикаха бурни обществени реакции.

Сега пенсията по първия стълб се формира по солидарния модел, а родените след 1960 година отделят ежемесечно по 5% от заплатата си за втора пенсия в лична партида, която по сегашните правила се наследява. С новите идеи за реформа при пенсиониране личната партида се прехвърля в общ фонд и наследяването ще бъде възможно само преди пенсионирането.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване посочват още, че няма оценка за въздействие за предложените промени, което вече се е превърнало в традиция за всички законопроекти и това създава обществено напрежение.

Още детайли по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!