Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян започна проект за енергийна ефективност на две сгради в квартал Райково

Снимка: smolyan.bg

Община Смолян започна проект за енергийна ефективност на две сгради в квартал Райково. Това са Второ основно училище „Проф. Асен Златаров“ и Обединено детско заведение „Родопчанче“. Главната цел е да се постигнат икономии в разходите за електрическа и топлинна енергия. 
Община Смолян ще реализира проекта в партньорство с норвежка организация. Средствата в размер на близо 630 хиляди лева са одобрени по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", финансов механизъм на европейското икономическо партньорство. От тях 601 хиляди лева са за община Смолян, а останалата сума, близо 29 хиляди лева са за партньора от Норвегия. Местната управа ще подмени горивната база и отоплителната инсталация на училището за използването на пелети, както и в детската градина. В нея ще се инсталира соларна система за гореща вода. Прогнозната стойност на поръчката за строително-монтажни работи е над 520 хиляди лева, а останалите средства по проекта са предвидени за одит, строителен и авторски контрол, информация и публичност, управление на проекта и обмяна на опит с норвежкия партньор. 
Евтима Петкова, директор на дирекция "Икономическо развитие, проекти, програми и международни  младежки дейности" в община Смолян допълни.
Главната цел е да се постигнат икономии по отношение на разходите за електрическа и топлинна енергия в сградите, които са общинска собственост. Намаление на емисиите  от парникови газове, което е пряка цел на грантовата схема "Мерки за повишаване на енергийната ефектгивност". При избора на сградите, в които да бъдат въведени тези мерки, сме се съобразили с изискванията на програмата, че основните, базовите мерки по енергийна ефективност трябваше вече да бъдат въведени точно, подмяна на дограма, външна изолация на сградите и  изолация на покрив, подпокривното пространство. В тези две сгради тези мерки са въведени, те отговаряха изцяло на изискванията на програмата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени