Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Осанна във висините“ – детски фестивал за църковни песнопения

БНР Новини
Снимка: Фондация „Дарби“

Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене… – тези думи на Исус Христос (Мат., 19:14) са мото на „Осанна във висините“ – двудневния детски фестивал за църковни песнопения и духовни песни.

Предстои осмото издание, чието официално откриване е в събота (7 май), в „Света Мъченица Параскева“ – една от най-големите и най-красиви църкви в столицата. Организатор е фондация „Дарби“, в сътрудничество с настоятелството на храма. „Духовният поглед на децата, а и на цялото ни общество трябва да се обърне към християнските ценности, а музиката е най-прекият път към сърцата и душите на хората“ – убедена е г-жа Бистра Илиева, управител на фондацията и инициатор на фестивала.

Началото е поставено през 2009 г. Още с първите си издания форумът спечели подкрепата на редица държавни, църковни и обществени институции, а децата и техните ръководители го очакват с нетърпение. В предстоящото издание са заявили своето участие над 500 деца, представители на десетки хорови формации, вокални групи, както и индивидуални изпълнители. Сред тях е хорът на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, Младежка камерна формация „Гласовете на Орфей”, хоров състав към Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” – София, „Бодра смяна”, хор „Ангелски гласчета” при основно училище „Св. Св. Кирил и Методий" – Кърджали, Детска вокална група „Християнче” при храм „Св. Успение Богородично” – също от Кърджали и още много, много други.

Детският радиохор с диригент Венеция Караманова ще изнесе концерт на 7 май в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преди това там ще се проведе работилница „Хоропознание“ – една от новите инициативи в рамките на фестивала. Подробности научаваме от г-жа Караманова:


Детският радиохор участва за трети път във фестивала „Осанна във висините“. Досега бяхме сред редовите участници в църквата „Света Параскева“. Усещането да изпълняваш църковни песнопения в храма е невероятно. Съвсем различно е, сравнявайки го със светския характер, който има една концертна зала, пък била тя от най-висока класа. За мен е много важно хористите от всички генерации да изпълняват сакралната музика на сакрални места. В този смисъл дейността на фондация „Дарби“, която организира фестивала, е много важна за всички нас, за цялото ни общество. Той няма състезателен характер, могат да се изявяват всички. Както виждаме в програмата, пеят малчугани от детските градини, но и състави, изградили име и авторитет не само у нас. Тази година фондацията осъществява няколко нови идеи. Сред тях е организирането на обиколка в София, чрез която участниците ще се запознаят с основните катедрали в столицата. Децата ще се срещнат с представители на църквата, ще научат повече за стенописите, иконите, за историята на храмовете. За първи път правим и работилница – тя е на 7 май. В Аулата на Софийския университет отец Кирил Попов ще изнесе кратка лекция за изискванията, поставени пред изпълнителите на православна музика. Както знаем, нашата църква има канони за всичко, важно е да знаем какво е установено по отношение изпълнението на православните песнопения. Детският радиохор ще закрие тази работилница с програма, в която сме включили духовни произведения от нашия концертен репертоар. Ще изпълним и няколко прекрасни образци от български композитори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени