Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал в Южния парк на София по случай Международния ден на Червения кръст

Снимка: БГНЕС

Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец беше отбелязан с фестивал на открито в Южния парк на София. Историята на Българския червен кръст можеше да бъде проследена в специално изградено хуманитарно селище от шатри. 

96 милиона доброволци и 450 000 служители от 190 държави, обединени от каузата да помагат навсякъде и на всеки:

При нас има място за всеки и мотото на тазгодишния ни празник е именно това "Ние сме навсякъде и за всички“. Българите помагат и особено младите хора, въпреки всичко, което се говори за агресия, за апатия. Над 10 000 са младите хора само в България, които са наши членове и доброволци. Видят ли ни, хората винаги са готови да окажат помощ. Когато имахме голяма бежанска вълна, когато имахме природни бедствия, областните ни организации навсякъде бяха пълни с дрехи, с дарения от хора от цялата страна - казва Мария Христова - председател на Българския младежки червен кръст, който навършва 95 години.

Празникът е фестивал на открито. Хуманитарно градче в Южния парк в София предлага по нещо забавно и полезно за малки и големи:

Младежкият ни авариен екип ще показва на малки и големи как да оказват първа долекарска помощ, което е знание, което ние вярваме, че всеки човек трябва да притежава. Другото доста интересно, смятам, е една палатка на тайните - място, където влиза отбор и за определено време трябва да реши логически загадки, за да може да излезе от палатката. Разбира се, пускаме всички да излязат. Не държим никого насила. Центърът на цялото събитие, първоначалната идея всъщност е един благотворителен базар. Най-различни творци, които изработват ръчно правени бижута, дрехи, като част от приходите им отиват отново към нашия фонд, който подпомага талантливи деца със специални потребности или нисък социален статус - посочи Мария Христова, председател на Българския младежки червен кръст.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!