Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Тодоров се оттегли от Етичната комисия на ВСС

Досегашният председател на комисията ще оглави Етичната комисия към прокурорската квота

Снимка: БГНЕС

Ясен Тодоров напусна председателското място в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, за да оглави аналогичната комисия, но към новосформираната прокурорска квота към Съвета.  
Аргументите са основно заради промени в конституцията и закона за съдебната власт, заради които съдебните кадровици от месец заседават в две автономни колегии. И тъй като прокурорите и следователите вече имат своя Етична комисия, а съдиите - не, Тодоров избрал да подаде оставка.
Аз нямам никакво намерение да създавам впечатление, че членовете на прокурорската колегия се месят в работата на съдиите.

От голямата Етична комисия към новосъздадената такава към прокурорската колегия тръгва проверката за "шпиц команда" в прокуратурата, която работи по знакови дела и по указания отгоре, както твърди следователят Бойко Атанасов. Един от първите въпроси, с които ще се занимае оглавявания от Тодоров орган, е твърдението на Атанасов, че е подслушван незаконно. Твърдението се основава на писмо, получено от Националното бюро за контрол на СРС, каквото днес търси Ясен Тодоров, но не открил в пощата на ВСС. Той не се ангажира с отговор на въпроса, какво могат да направят прокурорите и следователите в Етичната комисия, за да изяснят истината.
Нека постъпи документ и тогава ще го коментирам, но за мен е изключително озадачаващо, че първо излиза в медиите някакъв факт, а реално се оказва, че такъв документ няма във ВСС, каза Ясен Тодоров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени