Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мосак Фонсека" ще предприеме съдебни действия срещу Международния журналистически консорциум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Панамската юридическа компания "Мосак Фонсека" ще предприеме съдебни действия срещу Международния журналистически консорциум. В понеделник късно вечерта консорциумът публикува документите, разкриващи офшорни собствености.
От панамската компания заявяват, че са направили опит да се спре публикуването в интернет на документите, които са откраднати от тях след хакерска атака. От "Мосак Фонсека" са категорични, че публикуваните данни в интернет са пълни с грешки. Публикуваните документи разкриват собственост на офшорни сметки и фирми. Първоначалните разкрития на международния консорциум разкриха собствености на редица политици, което доведе и до множество оставки.
Първите информации показаха схеми за укриване на богатството на руски политици, включително и хора, приближени до Владимир Путин. В документите се видяха имената на повече от 130 известни личности. Дори бащата на британския премиер Дейвид Камерън се оказа замесен в офшорни компании, именно когато във Великобритания набира скорост кампанията за излизане или оставане на Обединеното Кралнство в Европа. Премиерът на Исландия беше принуден да подаде оставка.
От публикуваните в интернет документи се видя, че над 100 българи имат офшорни свързаности, които се виждат от панамските досиета. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!