Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Поптодорова: Нужни са съвременни условия за гласуване

Елена Поптодорова


Над 220 са българските училища зад граница. На фона на усилията на сънародниците ни за запазване на българското самосъзнание и опазване на живата връзка с България, ограничаването на правото им на вот,нашите сънародници възприемат като огромна несправедливост.

Журналистът Ваня Креймър коментира, че през последните 16 години не е била свидетел на толкова много възмущение сред сънародниците ни.

Бих казала, че българите в чужбина основно са възмутени и не приемат промените и ще направят всичко възможно да променят това.

Посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова също се обяви в защита на правото на глас на българите в чужбина. Пред БНР Поптодорова отчете, че избирателната активност на нашите сънародници на САЩ не е особено висока, но това, по думите й, не може да бъде основание за промените в Изборния кодекс, които ограничават възможностите за откриване на секции: 
Не по този начин ще стимулираме увеличаване на бройката гласуващи. По-скоро създавайки съвременни условия за гласуване. Няма как да се отмени едно право, което е Конституционно и, което е прилагано. Това създава усещане за ощетяване.
Също в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" живеещата във Вашингтон Ася Иванчева нарече промените "неадекватни": 
Ако системата е работила до този момент, ако наблюдателите са казали, че Изборният ни кодекс и законова база са добри и се развиват в положителна посока, защо изведнъж се създават такива проблеми.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна