Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Марков: Решаваща е личността, предложена от ГЕРБ за кандидат-президент, за да бъде подкрепена и от реформаторите

Най-важното днес е Реформаторският блок да оцелее единен

Снимка: www.sds.bg

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се събира, за да обсъди дали ще издигне собствена кандидатура за президентските избори, или пък ще има обща кандидатура в рамките на управляващата коалиция.

Решаваща ще е личността, която ГЕРБ ще предложи за кандидат-президент, за да бъде подкрепена и от реформаторите, каза в "Преди всички" Костадин Марков:

Важна трябва да е личността, защото изборите са силно мажоритарни. Ако те извадят много сериозен кандидат, защо да не говорим да го подкрепим, но ако ние извадим такъв, не бива да се затваря вратата за подобен разговор. Все пак реалистичният вариант в тази ситуация е Реформаторският блок да има отделен кандидат за президент и ГЕРБ да има отделен, а на втори тур да се получи обединението на десницата, което се е случвало винаги, между другото.

След станалите явни разминавания с мнението на ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота от Блока, по думите на Костадин Марков, най-важното днес е Реформаторският блок да оцелее единен:

Ситуацията е такава, че може да се озовем в много смешна ситуация – Реформаторският блок да извади двама кандидати за президент, което не ми се ще да си го представям. Дано колегите да осъзнаят, че по този начин не само разбиват Реформаторския блок, ами да осъзнаят, че всичко това, което направихме през годините, не може по толкова гротесков начин да си отиде, и да се разберем за обща кандидатура.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Борислава Борисова с Костадин Марков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна