Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Алексов: Българската патология е на централноафриканско ниво

Снимка: www.medlineplus

Единственият лекар-специалист, който поставя диагнозата "злокачествен тумор" е патологът. От нейната прецизност зависи как ще протече лечението на пациента. Нивото на патологията у нас обаче е изключително ниско  - тя е на централноафриканско ниво  и не се развива. Това обяви д-р Стоян Алексов, председател на Българската асоциация по патология  на дискусия за персонализирания подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома.

В България няма нито една развита патология, която да предлага адекватни молекулярно-патологични тестове, алармира специалистът. Очаква се страната ни да бъде включена в програма на ЕС за Централна Европа, за да се заработи в тази посока, съобщи той.

Няма подготвени патолози, не се правят необходимите изследвания за диагностика и патологични тестове, няма апаратурата, няма и финансови средства за покриване на тези изследвания и тестове. 62 години е средната възраст на българските патолози. За жалост у нас нещата, свързани с диагностиката на раковите заболявания не вървят в правилната посока, отбеляза д-р Алексов:

Когато в една държава патологията е на толкова ниско ниво, страда най-много пациентът. За съжаление през изминалите 25 години ние нито се развихме, нито направихме крачка напред. Положението е изключително лошо. Нещата са много зле. Не може когато говорим за малигнен меланом, да нямаме опции да направим имунохистохимия… Става дума не за море, а за океан от диагностика, която изисква все по-нови и нови методи.
 
Прецизното изследване на тумора или карцинома е важно, за да се намери точната молекула, която да се атакува с някой от методите за лечение. След 2010 година в лечението на рака на меланомата се постигат добри резултати с таргетните терапии и имунотерапиите.

Ракът на белия дроб е сред най-смъртоносните ракови заболявания. У нас мъжете се разболяват по-често от средноевропейската статистика. В 80 на сто от случаите болестта се причинява от тютюнопушене. Средногодишно в България от рак на белия дроб умират 3 000 души. Лекари и представители на Асоциацията за персонализирана медицина призовават у нас да се прилага таргетната или прицелната терапия при рак на белия дроб и меланома, защото в Европа новите методи се прилагат отдавна.

Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени