Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представители на Главната и областната инспекция по труда провериха завода на „Арсенал“, където мъж загина при взрив

Няма опасност за персонала на завода и населението от околността

| обновено на 28.05.16 в 18:04
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Стара Загора пое разследването за снощния инцидент в завод на "Арсенал"в град Мъглиж, при който загина 53-годишен работник от Казанлък.
Представители на Главната и областната инспекция по труда провериха завода на „Арсенал“ в Мъглиж. Цехът, където е станала злополуката, е пуснат в експлоатация през 2011 година.
Извършената проверка е документална и с оглед на работното място на загиналия. На този етап не могат да се посочат причините, довели до злополуката с фатален край. Виолета Добрева, директор в Главната инспекция по труда за проверката на "Арсенал" след смъртта на двамата работници, загинали на 25-ти април: 
Констатирали сме нарушения. Всяко от тях са свързани с липса в инструкциите за безопасна работа на непредвидими ситуации, които, нали, могат да доведат до възникване на инцидент.  На работодателя са съставени два акта за установяване на административни нарушения. В едномесечен срок се издава наказателното постановление.
През февруари тази година е направена проверка на част от работните места в "Арсенал". Съставени са актове за административни нарушения. Направени са спирания и въвеждане на специален режим за безопасна работа. Камен Маринов, директор на Областната инспекция по труда заяви за "Хоризонт", че една голяма част от наложените парични санкции, не само на "Арсенал", се обжалват и се отменят по съдебен ред.

53-годишен мъж от Казанлък е загинал снощи при взрив в обект на заводите "Арсенал" в Мъглиж. Сигналът за инцидента е подаден десет минути пред 23.00 часа в петък. Мъжът е работел на преса, когато настъпила производствена авария. На място е изпратен един противопожарен автомобил от Казанлък, както и екипи на полицията. 
Комисар Николай Кирков - директор на ОД на МВР Стара Загора съобщи, че няма други жертви и пострадали. 
Извършен е оглед на местопроизшествието, при който са иззети веществени доказателства и документация. Разпитват се свидетели. Взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество - хексоген, като причините за това са в процес на изясняване. Не съществува опасност от последващи експлозии. 

Няма опасност за населението и за хората, които работят в завод „Арсенал” в Мъглиж, съобщи пред "Хоризонт" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:
Няма никаква опасност. Околната среда е чиста. Няма повишение на показателите на атмосферния въздух. Самото произшествие е локално и не предполага по никакъв начин опасност за работещите в завода и близкото населено място. Трябва обаче да знаем, че подобни производства са опасен процес. Колкото и мерки за безопасност за се взимат, колкото и хората да бъдат подготвени за тези процеси, винаги е възможно най-малката грешка може да доведе до трагичен инцидент. По отношение на инцидента мога да спомена, че персоналът на "Арсенал" се е справил доста добре, високо организиран, и екипите на пожарната, пристигнали на място, на практика не са работили. Произшествието е било вече ликвидирано. 

На 25 април при друг инцидент във военните заводи в Казанлък загинаха двама души.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.